Hoppa till huvudinnehåll

Hälften av lastbilsförarna kör utan bilbälte

Volvo lastbil utanför Göteborg
Volvo lastbil utanför Göteborg Bild: PHOTOGRAPHER LARS ARDARVE volvo lastvagnar

Ungefär hälften av lastbilschaufförerna kör utan bilbälte, visar en undersökning som Trafikskyddet gjort.

Man granskade lastbilsförare i maj i år. Totalt gjordes över 1 900 iakttagelser och omkring hälften av förarna körde alltså utan säkerhetsbälte. Användningen av bilbälte bland personbilsförare har varit hög länge. Ungefär nio av tio använde bilbälte år 2011.

Gamla lastbilar kan sakna bälten

Det har varit obligatoriskt med säkerhetsbälten i lastbilar sedan år 1997. En del lastbilar som är äldre än 15 år har därför inte bilbälten. Vid Finlands Transport och Logistik SKAL säger man att det är beklagligt att bilbälten inte används oftare. Ordförande Ahti Mylys påpekar ändå att medelåldern för lastbilar är ganska hög i Finland och att det innebär att det fortfarande finns många bilar utan bilbälten.

Enligt Myllys är det en utmaning att förändra attityderna eftersom alla förare inte upplever att det är riskfyllt att köra lastbil. Bilbälten behövs också i tunga fordon med tanke på förarens säkerhet. I synnerhet vid avkörningsolyckor är det livsviktigt att hållas kvar inne i hytten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes