Hoppa till huvudinnehåll

Ingen förbättring i skolstädningen i Pargas

Dammtuss på ett stort gymnastiksalsgolv.
Gymnastiksalen hör till de smutsigaste utrymmena i Sarlinska skolan i Pargas. Dammtuss på ett stort gymnastiksalsgolv. Bild: Yle/Janne Isaksson Pargas,Gymnastiksal,gymnastiksalar i skolor,Pargas skolcenter

Det finns fortfarande stora brister i städningen av skolorna i Pargas. Det anlitade bolaget är kraftigt underbemannat och Sarlinska skolans rektor vill att staden säger upp avtalet. Men det blir dyrt, påminner stadsdirektören.

Toaletter som saknar WC-papper, fysiklabb utan pappershanddukar, otömda skräpkorgar och dammiga klassrum. Där ett axplock av vad lärarna i Sarlinska skolan i Pargas noterat för brister i städningen under de senaste två veckorna. Dilemmat är inte nytt och städföretaget Sodexo hamnade i skottgluggen redan i våras, när problemen uppdagades.

I juni gav Pargas stadsstyrelse Sodexo en sista chans att rätta till bristerna, men trots att man visat en uppriktig vilja att åtgärda problemen, kvarstår bekymren. Man har för lite personal, som dessutom med jämna mellanrum byts ut. Fastän detta på Sarlinska skolan på sistone blivit aningen bättre, blir det helt enkelt inte rent.

- Jag är fullständigt övertygad om att det inte blir bättre så länge vi har rådande avtal med den personalen som nu står till buds, säger rektor Annika Johansson-Rosenlund.
- Jag hoppas att man river det här avtalet och kommer med nåt nytt.

Dyrt och jobbigt
Pargas stadsdirektör Folke Öhman betonar att han inte sett de senaste rapporterna, men om resultaten är lika alarmerande som tidigare, måste man så småningom ta till radikala åtgärder. Han påminner ändå om att Pargas redan överskridit sin budget med flera miljoner.

- Problemet är att vi bara har dåliga alternativ. Säger vi upp avtalet får vi garanterat till ett bättre, men det kostar betydligt mera. Då måste vi fundera varifrån vi ska ta dom pengarna, säger Öhman.
- Sedan skulle det ta ett halvår att konkurrensutsätta kontraktet på nytt och man kan ju anta att firman som är på väg bort gör om möjligt ett ännu sämre jobb under den tiden. Det är också en faktor vi tyvärr måste beakta.

Pargas avtal med Sodexo kom i kraft vid årsskiftet och sträcker sig till slutet av 2014. Problemen gäller främst Sarlinska skolan, Malms skola, Koivuhaan koulu och Paraistenseudun koulu. Yle Åboland kunde inte nå Sodexos vd för en kommentar.

Pargas fortsätter städkontraktet med Sodexo
"Kostnader för bättre städning går ut över undervisningen"
Beslut om skolstädning väcker blandade känslor i Pargas

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland