Hoppa till huvudinnehåll

PET-centret fick Åbos kongresspris 2012

Juhani Knuuti tog emot Kulturpriset 2012 av biträdande stadsdirektör Jouko Lehmusto
Juhani Knuuti tog emot Kulturpriset 2012 av biträdande stadsdirektör Jouko Lehmusto. Juhani Knuuti tog emot Kulturpriset 2012 av biträdande stadsdirektör Jouko Lehmusto Bild: Åbo stad/Bo Strandén kulturpriset

Åbo stads kongresspris 2012 tillfaller professor Juhani Knuuti och det nationella PET-centret.

Priset ges för ett planerat, innovativt och inspirerande arbete med att arrangera PET-symposier under 30 år. Kongresserna har lockat tusentals forskare till Åbo, men också läkemedelsföretag och utställningar. Turistintäkterna från kongresserna uppskattas till 24 miljoner euro under de senaste tio åren.

PET-centret är ett gemensamt forskningscenter för Åbo universitet, Åbo Akademi och Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. PET-undersökningar (positronemissionstomografi) används för diagnosticering och vid behandling av många olika sjukdomar, främst cancer.

Kongresspriset är en kongressten och 3000 euro, med vilket pristagaren får skicka en egen ung forskare på en internationell kongress. Priset delades på torsdagen ut för andra gången. Det första priset gavs 2007 till professor Tapio Salmi vid Åbo Akademi

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland