Hoppa till huvudinnehåll

Skäll och inget beröm ledde till strejk på Rettig

Fabrikssledningen ger inte beröm för bra jobb, säger huvudförtroendeman Lassi Ahola
Fabrikssledningen ger inte beröm för bra jobb, säger huvudförtroendeman Lassi Ahola. Fabrikssledningen ger inte beröm för bra jobb, säger huvudförtroendeman Lassi Ahola Bild: YLE/Patrik Enlund huvudförtroendeman lassi ahola

Tråkig respons får arbetarna men inget beröm om det går bra. Så sammanfattar huvudförtroendeman Lassi Ahola arbetsklimatet på Rettig i Jakobstad som har lett till en tvådagars strejk.

Först är han tveksam till en intervju. Det kommer bara kommentarer om att ni ska vara glada som har jobb, säger Ahola. Men sen besluter han sig för att berätta vad man är missnöjd med på fabriksgolvet.

- Man får aldrig ett tack men nog skäll för småsaker. Arbetarna upplever att de inte uppskattas.

Ahola tar måleriavdelningen som exempel. Den har länge överträffat produktionsmålen, men i stället för beröm kom besked från fabriksledningen att de kör ner linjen för tidigt för att tvätta av sig när arbetspasset är över. Då var måttet rågat och man gick hem. Missnöjet med fabriksledningen har jäst länge, men att det gick till strejk överraskade till och med mig, säger Ahola.

Fabrikschef Carl-Anders Nygård känner inte igen fackets beskrivning av arbetsklimatet.
- Vi sköter om våra anställda så bra vi kan, säger Nygård. Att man sen ändrar rutiner, begränsar rökning på fabriksområdet och tvättning efter jobbet har att göra med säkerhet och ett försök att göra det enkelt på fabriken.

- Vi vill att dom bra anställda ska sätta standarden, förklarar Nygård.

Fabriksledningen och förtroendemännen diskuterade läget på fredag. De anställda har meddelat att de återvänder till jobbet på tisdag. Enligt fabrikschef Carl-Anders Nygård har man inte tänkt föra strejken till arbetsdomstolen, utan hoppas komma tillbaka till vardagen så fort som möjligt.

Olaglig strejk i Jakobstad

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten