Hoppa till huvudinnehåll

Lyly driver på avtal om utbildningsledighet

Bild: Yle fackcentralen

Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly är redo att ta några månaders tilläggstid så att fackförbunden kan komma överens om utbildningsledigheten på tre dagar, som ingår i ramavtalet för arbetsmarknaden.

Det var meningen att ledigheten skulle tas i bruk från början av nästa år, men Finlands Näringsliv EK förkastade i september förslaget.

Ledigheten skrevs in i ramavtalet som parterna på arbetsmarknaden och regeringen kom övrens om i fjol. Lyly konstaterade i programmet Ykkösaamu i TV1 att arbetsmarknadsorganisationerna inte kommer att nå något samförstånd inom utsatt tid.

- Nu bör tiden för ikraftträdandet justeras så att reformen kan bli verklighet, sade Lyly.

Enligt Lyly borde en överenskommelse nås inom ett halvår och reformen borde träda i kraft under våren. Om utbildningsledigheten inte blir av påverkar det nästa förhandlingsrunda, tror Lyly. Regeringen bär det övergripande ansvaret för att saker och ting sköts, sade han.

Direktören vid EK, Jukka Ahtela säger ändå genast att EK:s negativa inställning till utbildningsledigheten står fast.

Läs också