Hoppa till huvudinnehåll

Den vita käppen hjälper synskadade i trafiken

Blindkäpp vid övergångsställe i Ekenäs
Blindkäpp vid övergångsställe i Ekenäs Bild: YLE/ Maria Helsing handikapp,Raseborg,Ekenäs

Den 15 oktober firas Vita käppens dag, en dag som uppmärksammas över hela världen. Syftet är att fokusera på synskadades säkerhet i trafikmiljön.

Den vita käppen är en av de viktigaste hjälpmedel som finns för synskadade. Käppen används till exempel för att hitta stolpen vid ett övergångställen eller för att ta reda på var en trappa börjar och slutar. Den vita käppen fungerar också som ett varningsmärke för såväl bilister som cyklister och fotgängare.

Valter Nordling i Åbo använder sig vita käpp varje dag när han rör sig i centrum. Valter började få problem med synen för 20 år sedan. Han har ögonsjukdomen glaukom som även kallas grön starr. Han kan se lite men eftersom synen är så pass nedsatt använder han alltid sin vita käpp när han rör sig ute. För honom är den vita käppen mycket viktig.
- Utan den skulle jag inte våga gå ut ensam.