Hoppa till huvudinnehåll

Karolinska: Kreativa oftare psykiskt sjuka

Röntgenbild på en hjärna.
Röntgenbild på en hjärna. Bild: Ludovic Di Orio hjärnan

Kreativitet och psykisk sjukdom hänger ofta ihop, bekräftar forskare vid Karolinska institutet i Sverige. En omfattande studie visar att personer med kreativa yrken oftare än andra vårdas för psykisk sjukdom och särskilt starkt är sambandet mellan författarskap och schizofreni.

Författare har också en närmare 50 procent ökad risk att begå självmord jämfört med befolkningen i stort.

Även patienternas släktingar hade oftare kreativa yrken. Hos patienter med schizofreni, bipolär sjukdom, anorexia nervosa och i viss mån autism ses en ökad förekomst av kreativa yrken generellt bland patienternas släktingar.

Redan i fjol kunde forskarna påvisa att det var vanligare med konstnärer och vetenskapsmän i familjer där bipolär sjukdom eller schizofreni förekom.

Nu har forskarna tagit med många fler psykiatriska diagnoser i sin studie, bland annat depression, ångest, ADHD och anorexi. Dessutom har forskarna inkluderat även öppenvårdens patienter. Tidigare ingick endast patienter som varit inlagda på avdelning för sin psykiska sjukdom.

Närmare 1,2 miljoner patienter och deras släktingar ingår i studien. Studien är finansierad med pengar från Vetenskapsrådet, Psykiatrifonden, Stiftelsen Professor Bror Gadelius minnesfond, Centrum för Psykiatriforskning och Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap.

Läs också