Hoppa till huvudinnehåll

Ny körfil för cyklister i Åbo

En cykelväg i Åbo.
Körfilen för cyklister på Kaskisgatan var lätt att förverkliga då gatan var bred. En cykelväg i Åbo. Bild: Yle/ Nora Engström Åbo,cykelfil

Nya cykelvägar dyker upp nu som då i centrum av Åbo. Den nyaste cykelvägen hittas på Kaskisbacken, där staden har målat in en körfil för cyklister.

Körfilen är den första av sitt slag i Åbo. Körfilen målades i samband med att staden byggde en bussfil på andra sidan av gatan.

Enligt trafikingenjör Matti Salonen var det ett enkelt projekt att måla cykelfilen på Kaskisgatan. Det fanns utrymme för cykelfilen då gatan var bred från början. En liknande cykelfil kunde målas på Österlånggatan i framtiden, säger Salonen.

Ibland förs det ändå en hård kamp innan en cykelväg kan byggas i centrum av Åbo. En ny cykelväg betyder nämligen oftast att parkeringsplatser försvinner. Ett exempel är Humlegårdsgatan. Åbo stad har planerat en cykelväg på gatan redan i flera år. Nu ser cykelvägen ut att bli av, men det betyder också att upp till 20 parkeringsplatser kan försvinna.
- Då måste staden rita in nya parkeringsplatser runt Humlegårdsgatan. Det gäller att kompromissa, konstaterar Salonen.