Hoppa till huvudinnehåll

Tassarna bort från Östersundom och Sibbo

Helsingfors stad krävde 2006 att få annektera delar av Östersundom i västra Sibbo med Helsingfors. Trots att majoriteten av sibboborna häftigt motsatte sig detta, demonstrerade och debatterade ändrades kommungränsen den 1 januari 2009.

Helsingfors stad äger betydande landområden i Sibbo kommun och krävde 2006 att få införliva delar av Östersundom i västra Sibbo med Helsingfors.

Majoriteten av sibboborna motsatte sig häftigt annekteringen. Man debatterade i allmänheten, demonstrerade och när saken avgjordes sändes även besvär till Högsta förvaltningsdomstolen.

Men annekteringen gick igenom ändå och kommungränsen ändrades den 1 januari 2009.

Östersundom blev därmed en stadsdel i östra Helsingfors. I Östersundoms stordistrikt, som består av de delar av Vanda stad och Sibbo kommun som inkorporerades i Helsingfors 2009, bor 2 095 personer (2009), varav 542 personer bor i stadsdelen Östersundom.

Hur är det att vara Helsingforsbo frågar man i januari 2009?

Invånarna i området oroar sig för att byggandet ska bli alltför storskaligt så att områdets natur- och kulturvärden inte beaktas. Att det byggs lyxbostäder längs stränderna och stora höghusområden.

Invånarna i stadsdelen Östersundom i Helsingfors röstar 2012 för första gången i kommunalval som helsingforsare. Vid förra kommunalvalet tillhörde området ännu Sibbo. Många Östersundombor hoppas på en egen representant i Helsingforsfullmäktige.

Under de nästan fyra år som gått har inte mycket förändrats till det yttre i Östersundom. Byggandet av bostadsområden har ännu inte kommit igång.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.