Hoppa till huvudinnehåll

Tassarna bort från Östersundom och Sibbo

Helsingfors stad krävde 2006 att få annektera delar av Östersundom i västra Sibbo med Helsingfors. Trots att majoriteten av sibboborna häftigt motsatte sig detta, demonstrerade och debatterade ändrades kommungränsen den 1 januari 2009.

Helsingfors stad äger betydande landområden i Sibbo kommun och krävde 2006 att få införliva delar av Östersundom i västra Sibbo med Helsingfors.

Majoriteten av sibboborna motsatte sig häftigt annekteringen. Man debatterade i allmänheten, demonstrerade och när saken avgjordes sändes även besvär till Högsta förvaltningsdomstolen.

Men annekteringen gick igenom ändå och kommungränsen ändrades den 1 januari 2009.

Östersundom blev därmed en stadsdel i östra Helsingfors. I Östersundoms stordistrikt, som består av de delar av Vanda stad och Sibbo kommun som inkorporerades i Helsingfors 2009, bor 2 095 personer (2009), varav 542 personer bor i stadsdelen Östersundom.

Hur är det att vara Helsingforsbo frågar man i januari 2009?

Invånarna i området oroar sig för att byggandet ska bli alltför storskaligt så att områdets natur- och kulturvärden inte beaktas. Att det byggs lyxbostäder längs stränderna och stora höghusområden.

Invånarna i stadsdelen Östersundom i Helsingfors röstar 2012 för första gången i kommunalval som helsingforsare. Vid förra kommunalvalet tillhörde området ännu Sibbo. Många Östersundombor hoppas på en egen representant i Helsingforsfullmäktige.

Under de nästan fyra år som gått har inte mycket förändrats till det yttre i Östersundom. Byggandet av bostadsområden har ännu inte kommit igång.

Text: Ida Fellman

Finland genom historien

Helsingfors – vår huvudstad sedan 1812

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet