Hoppa till huvudinnehåll

Evira: Ät inte för mycket rödbetsblast

Rödbetor på Kurala bybacke i Åbo
Rödbetor på Kurala bybacke i Åbo Bild: YLE/Peter Petrélius kurala bybacke

Livsmedelssäkerhetsverket Evira uppmanar konsumenter att vara försiktiga med användningen av rödbetsblast, skriver Turun Sanomat.

Det har blivit populärt att använda blasten från rödbeta i matlagning och i sallader. I många recept uppmanas matlagaren att använda rödbetsblast på samma sätt som mangold eller spenat. Butikernas färdiga sallatsblandningar innehåller också ofta rödbetsblast.

Forskningsprofessor Anha Hallikainen vid Evira säger att rödbetsblasten innehåller rätt mycket nitrater, och därför borde man inte äta stora mängder.

Problemet är att EU inte har fastställt några övre gränser för nitratinnehållet i rödbetsblast.
- Några blad kan man tillsätta i salladen som färgklick men jag skulle inte använda det som huvudingrediens i rätten, säger Hallikainen.

Nitrater brukar koncentreras i växternas blad. Dessutom kan halten av bekämpningsmedel vara högre i blasten än i själva knölen. Nitrathalten minskar då man kokar rödbetorna.

Nitrater förvandlas till nitriter i kroppen, och de försämrar blodets syreupptagningsförmåga.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes