Hoppa till huvudinnehåll

Rehabiliteringen på Norrvalla kan flyttas till Härmä

Norrvalla i Vörå.
Norrvalla i Vörå. Bild: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund norrvalla rehab center

Folkhälsan planerar att flytta rehabilitering på Norrvalla i Vörå till Härmä rehabiliteringscentrum. En del av personalen vid Norrvalla flyttas över till Härmä, resten omplaceras eller blir uppsagda.

Omställningen berör 68 personer som från och med 24 oktober kallas till samarbetsförhandlingar. Förhandlingarna skall vara slutförda i december 2012.

Ann-Louise Engström är löneräknare på Norrvalla och sitter med i samarbetsdelegationen. Hon berättar att personalen informerades imorse.
- Vi blev förvånade och lite upprörda. Vi hade hoppats på att få fortsätta på Norrvalla.

Engström är orolig för att svenska ska försvinna efter en tid om verksamheten flyttas till Härmä. Jan-Erik Hagfors, VD på Härmä rehabiliteringscentrum, försäkrar att de ska kunna ge service på svenska.

Genom att flytta rehabiliteringen till Härmä vill Folkhälsan trygga den svenskspråkiga institutionsrehabiliteringens framtid. Volymerna inom institutionsrehabiliteringen och frontmannarehabiliteringen har minskat stadigt redan länge. Det har blivit allt svårare att få ekonomin i balans.

Folkhälsans rehabiliteringsenheter i Korsholm och på Östanlid i Jakobstad fortsätter som tidigare.

Härmä rehabiliteringscentrum bedriver som Norrvalla rehabilitering tjänster kring välbefinnande inom arbetslivet.

Folkhälsan Botnia Ab:s verksamhet omfattar förutom rehabilitering också terapi, serviceboende för äldre och för personer med speciella behov, hemtjänst, äldreomsorg, tonårspoliklinik och babysim. Denna service berörs inte av omställningarna på Norrvalla.

Läs också