Hoppa till huvudinnehåll

Från åkern till brödhyllan – ett bröd blir till

Nyfikna kameran i Journalen tar reda på hur ett bröd blir till. Vi får se processen med matbröd, piroger och de vackraste konditoriprodukter.

De flesta av oss litar på vårt dagliga bröd. Men nu tar vi reda på hur brödet blir till.

Nyfikna kameran beger sig till bageriet, och i lugn och långsam takt får vi se hur det går till. Trots långt drivna maskiner så behövs ändå en hand nu och då.

Och ju finare bröd desto personligare blir behandlingen. När det gäller de karelska pirogerna är det rena handarbetet. Helsingfors äter enligt redaktören 10 000 piroger per dag.

Resultatet från jäsningsprocessen skjutsas in i ugnens förskönande och renande hetta. Sötsurt matbröd, vackra brunbrända flätor och mörkare kamrater i form av rågbröd. Nu läggs inte händer mera på, endast handskbeklädda i så fall.

Kaffebrödet får sin egen beskärda del av programmet, fina rulltårtor och vackra tårtor gjorda av konditorer.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.