Hoppa till huvudinnehåll

Från åkern till brödhyllan – ett bröd blir till

Nyfikna kameran i Journalen tar reda på hur ett bröd blir till. Vi får se processen med matbröd, piroger och de vackraste konditoriprodukter.

De flesta av oss litar på vårt dagliga bröd. Men nu tar vi reda på hur brödet blir till.

Nyfikna kameran beger sig till bageriet, och i lugn och långsam takt får vi se hur det går till. Trots långt drivna maskiner så behövs ändå en hand nu och då.

Och ju finare bröd desto personligare blir behandlingen. När det gäller de karelska pirogerna är det rena handarbetet. Helsingfors äter enligt redaktören 10 000 piroger per dag.

Resultatet från jäsningsprocessen skjutsas in i ugnens förskönande och renande hetta. Sötsurt matbröd, vackra brunbrända flätor och mörkare kamrater i form av rågbröd. Nu läggs inte händer mera på, endast handskbeklädda i så fall.

Kaffebrödet får sin egen beskärda del av programmet, fina rulltårtor och vackra tårtor gjorda av konditorer.

Text: Ida Fellman

Torghandel och köphysteri

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet