Hoppa till huvudinnehåll

Från åkern till brödhyllan – ett bröd blir till

Nyfikna kameran i Journalen tar reda på hur ett bröd blir till. Vi får se processen med matbröd, piroger och de vackraste konditoriprodukter.

De flesta av oss litar på vårt dagliga bröd. Men nu tar vi reda på hur brödet blir till.

Nyfikna kameran beger sig till bageriet, och i lugn och långsam takt får vi se hur det går till. Trots långt drivna maskiner så behövs ändå en hand nu och då.

Och ju finare bröd desto personligare blir behandlingen. När det gäller de karelska pirogerna är det rena handarbetet. Helsingfors äter enligt redaktören 10 000 piroger per dag.

Resultatet från jäsningsprocessen skjutsas in i ugnens förskönande och renande hetta. Sötsurt matbröd, vackra brunbrända flätor och mörkare kamrater i form av rågbröd. Nu läggs inte händer mera på, endast handskbeklädda i så fall.

Kaffebrödet får sin egen beskärda del av programmet, fina rulltårtor och vackra tårtor gjorda av konditorer.

Text: Ida Fellman

Torghandel och köphysteri

Tv-mat och mat-tv

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet