Hoppa till huvudinnehåll

Generalstrejk i Grekland i dag

Inga dagstidningar kommer att gå i tryck i dag på grund av strejken Bild: AFP / Lehtikuva grekiska tidningar

En ny generalstrejk ordnas i Grekland i dag. Arbetstagarna protesterar mot landets nya sparprogram. Det här är den andra generalstrejken i landet inom loppet av en månad.

Strejken ordnas samma dag som EU-ledarna samlas i Bryssel för Europeiska rådets möte.

Bland annat taxichaufförer, läkare, lärare och flygledare deltar i dagens strejker. Handelsmännen i huvudstaden Aten och många andra städer kommer också att hålla stängt i dag. Även journalisterna strejkar, och inga dagstidningar kommer att tryckas i dag.

Fackförbunden kommer att ordna två skilda marscher i centrum av Aten. Grekland krävs på nya åtstramningsåtgärder under åren 2013-14. De protesterande vill bevisa för EU-beslutsfattarna att nedskärningarna endast förvärrar det grekiska folkets trängda situation.

Grekland förbereder sig som bäst på ett sparpaket på 11,5 miljarder euro för att uppfylla Internationella valutafonden IMF:s, Europeiska kommissionens och Europeiska centralbankens krav.

För att få hjälp av de övriga euroländerna har Grekland förbundit sig till drastiska nedskärningar och skattehöjningar. I gengäld beviljas Grekland ett stödpaket på 31,5 miljarder euro.

Under de senaste tre åren har hundratals demonstrationer ordnats i Aten. Många av dem har urartat i våldsamheter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes