Hoppa till huvudinnehåll

Pendling och kommunreform debatterades i Sibbo

Sibbokandidater i debatt
Christel Liljeström (SFP), Clara Lindqvist (VGS), Kjell Grönqvist (SDP), Henrik Möller (Gröna) och Linda Karhinen (Saml) Sibbokandidater i debatt Bild: YLE / Mathias Gustafsson kjell grönqvist

Dagtid töms Sibbo på invånare. Två tredjedelar av den arbetsföra befolkningen lämnar kommunen för att jobba i Helsingfors, Vanda och Borgå. Kollektivtrafiken borde utökas med metro eller annan spårförbindelse, anser de kommunalvalskandidater som deltog i Yle Östnylands direktsända valdebatt från Söderkulla.

Boendet och byggande av hyresbostäder ansåg alla i panelen att inte hör till kommunens uppgifter. Problemen med Kommunbostäder Ab ska tas upp med bolagets ledning lovade samtliga kandidater. Christel Liljeström, SFP, Henrik Möller, Gröna, Kjell Grönqvist, SDP, Linda Karhinen, Saml och Clara Lindqvist, VGS var alla rörande eniga om att Sibbo som kommun är för liten för att själv agera byggherre.

Då samtalet berörde kommunreformen riktade Henrik Möller kritik mot att nya gränser dras på kartan utan att det först diskuteras vad kommunen de facto ska erbjuda för service. Samlingspartisten Linda Karhinen tog minister Virkkunen i försvar och ansåg att ett viktigt jobb trots allt görs hela tiden från statshåll.

Även kandidater som ställer upp för första gången deltog i en egen debatt. Anastasia Amargianitakis, SFP och Marina Suominen, SDP vill bägge jobba för att de unga ska känna kommunen Sibbo som sin egen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland