Hoppa till huvudinnehåll

Skabb drabbade Näse HVC

Näse sjukhus avdelning 3.
Näse sjukhus avdelning 3. Bild: YLE/Erica Vasama sparkcykel

Patienter och vårdpersonal vid Näse hälsocentral i Borgå har drabbats av skabb. Diagnosen gjordes i början av veckan och igår inledde man vården.

Alla insjuknade smörjas med medicinsalva och dessutom ska alla sängkläder och madrasser tvättas. Personalen önskar att man undviker besök på avdelning 3 och 1 under de kommande dagarna, eftersom personalen belastas av utrotningen av problemet. I varje fall är det bäst att inte kramas med den anhöriga för att inte smittas. Skabb är inte särskilt smittosamt, men personalen vill bli kvitt skabben med en gång.

Skabb är ett mikroskopiskt kvalster som orsakar klåda genom att gräva sig in under huden. Huden får eksemliknande fläckar. Klådan är speciellt svår nattetid. Den är en besvärlig men ofarlig sjukdom. Den är svårare att diagnosticera hos äldre, eftersom de ofta lider av eksem och flagande hud och symptomen är svåra att känna igen.

Översköterskan Tuija Holstein säger att hon inte sett en lika svår epidemi tidigare under sina 28 år på branschen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland