Hoppa till huvudinnehåll

Snökanonerna igång i norr

Snökanon.
Snökanon. Bild: Levi Ski Resort levi ski resort

Snart kan man skida i Lappland. I Levi har snökanonerna satts igång och den första slalombacken och skidspåren öppnas nästa vecka. I år började man göra snö med snökanoner nästan en hel månad tidigare än i fjol, säger Jouni Palosaari, vd för Levi Ski Resort.

I Levi gör 130 snökanoner gör snö för backarna och 60 snökanoner spottar ut snö för skidspåren. Sammanlagt har Levi 232 snökanoner.

Enligt Palosaari pumpar man 1 500 kubik vatten i timmen för att göra snö. Med den mängden vatten kan man göra 4 500 kubik snö i timmen. Det betyder att man kan fylla en lastbil med snö var åttonde sekund.

Också i Saariselkä sätter man igång snökanonerna. Verksamhetsledaren Lea Kontturi vid Saariselkä Ski Resort säger att först gör man snö för terrängskidning. I Saariselkä finns redan ett 2,7 kilometer långt skidspår som gjordes av fjolårets snö.

När det blir tillräckligt kallt sätter man igång snökanonerna på slalombackarna. De första backarna öppnas i slutet av november.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes