Hoppa till huvudinnehåll

"Monsters live in the dark!"

Bild: YLE sluta panta

Sluta Panta! Jag älskar devisen sluta panta. Jag har själv hållit inne med alltför mycket alltför länge. Man kan skratta hur mycket man vill åt Dr. Phil, men ibland har han helt rätt, till exempel när han säger ”monsters live in the dark”. Det man inte berättar blir större och till slut äger hemligheten en. Man skäms, man känner sig ensam och man är rädd för att bli avslöjad.

När jag var yngre tänkte jag alltid att ensam är stark och litade inte riktigt på människor. Jag tänkte att folk vill mig illa och ifall jag visar mina svagare sidor kommer det att användas emot mig. Nu när jag är äldre tänker jag helt tvärtom. Jag har märkt att ju mera jag vågar visa mig som jag är, desto mera kärlek får jag. Och egentligen är det ju helt logiskt, åtminstone jag själv är inte intresserad av perfektion och yta. Vem skulle du själv hellre umgås med, en helt slät människa utan skavanker, eller någon som vågar visa sig sådan hon är på riktigt?

Jag menar nu inte att alla bums skall ställa sig på byns torg och dra ned byxorna och berätta om sina allra sjukaste funderingar, nej tvärtom. Ifall man är mitt inne i en svår process är det nog bäst att inte vika ut sig överallt, helt enkelt för att man inte har tillräckligt distans till sitt problem då. Samtidigt är det oerhört viktigt att man pratar med någon, men välj noga vem du öppnar dig för. Kräv också att han eller hon inte berättar vidare, det är du som skall bestämma vem som får veta och vem som inte får. När man öppnar sig kan man också ibland ha otur och kanske helt enkelt istället för en kram och två öron få en riktigt klumpig kommentar. Då gäller det att förstå att den andre helt enkelt inte förstår. (Det är mycket svårt att förstå något som man själv inte haft erfarenhet av.) Därefter måste man samla sina krafter igen och försöka tala med någon annan. Jag rekommenderar vänner, familj och professionella. Professionell hjälp är faktiskt det bästa, av någon anledning verkar det nämligen vara svårt att både få och ge hjälp till de närmaste, kanske för att man igen inte har någon distans.

Så ifall du mår illa över något, tala om det. Sluta panta! Du är inte ensam, ingen av oss bär på något så underligt att det inte finns någon annan som också varit där. Och tala inte bara en gång, tala om det många gånger och lär dig att ta emot hjälp. Ensam är nämligen inte stark, tvärtom.

// Anne Hietanen. Anne är aktuell med programmet Må bra med Anne, som sänds i Radio Vega måndagskvällar kl.19.30.