Hoppa till huvudinnehåll

Tom of Finland samlade rekordpublik i Stockholm

Bild: Åbo kulturhuvudstadsåret tom of finland

Under sensommaren drog den finländska gaykonstutställningen 31 000 besökare i Stockholm. Arrangörerna drog sig från att ta utställningen till Sankt Peterburg efter rädsla för risksituationer.

Utställningen visade ett femtiotal sällsynta konstverk av gaykonstnären Touko Laaksonen, även känd som Tom of Finland.
Konstverken visades i mindre än två månader, men det räckte för att göra succé. I fjol var utställningen ett av dragplåstren under kulturhuvudstadsåret i Åbo och drog där hela 90 000 besökare. Teckningarna utlånades av en stiftelse i Los Angeles som upprätthåller en permanent utställning med den Sankt Karinsbördige konstnärens verk.

Stockholmsutställningen finansierades av Stiftelsen Åbo 2011 som vill värna om arvet från kulturhuvudstadsåret. Det var meningen att föra en del av utställningen till S:t Petersburg, men arrangörerna avstod efter att de brittiska myndigheterna hade konstaterat att det kunde uppstå risksituationer på grund av den homolag som trädde i kraft i slutet av februari i S:t Petersburg. Lagen, som även har väckt indignation på internationell nivå, förbjuder bland annat filmer, musikvideor, böcker och tidningar som innehåller homosexuellt material.

Läs också