Hoppa till huvudinnehåll

Bråda tider på båtvarven

Arbetsledare Harry Thuneberg vid Borgå båtvarv visar upp några båtar på 40 fot. Bild: YLE / Hanna Othman auguststrand

På de större båtvarven i Östnyland är det full håll i gång just nu då båtar ska tas upp för att sättas i vinterförvaring. Vid Borgå båtvarv i Tolkis klarar man i bästa fall av att ta upp åtta båtar i dagen.

Då det gäller de allra största båtarna som förvaras på Borgå båtvarv får man räkna med två båtar i dagen. Man vill inte skynda då man sysslar med båtar på 20 till 30 meter. Jobb finns det tills isen kommer, i stora drag till julen, säger arbetsledare Harry Thuneberg.

På Borgå båtvarv förvaras mellan 120-150 båtar i år, till nästa år siktar man på att öka platserna och säljer 50 platser mera.

Sune Anderssons båtvarv på Emsalö Bild: YLE / Hanna Othman orrmans båtvarv
På Emsalö i Borgå har Sune Andersson bara några båtar kvar att ta upp innan vintern. Hans båtvarv är betydligt mindre än det i Tolkis, endast 20 båtar, men han tar upp alla själv med endast lite hjälp från svärmor ibland.

Det ekonomiska läget märks inte i båtbranschen säger både Andersson och Thuneberg, som över åren märkt att båtarna bara blir större och större.

Man ska inte låta båten ligga i sjön för länge på hösten eftersom den kan få skador då vattnet stiger och höststormarna härjar.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland