Hoppa till huvudinnehåll

Alkoholen kostar samhället mera

Vinglas
Vinglas Bild: Mika Kanerva radar

Finländarnas alkoholkonsumtion och alkoholproblem kostar samhället nästan en miljard euro i år, fem gånger mer än för 20 år sedan. Det här skriver söndagsbilagan Sunnuntaisuomalainen, som hänvisar till en ännu opublicerad forskning som gjorts vid Östra Finlands universitet.

År 1990 orsakade alkoholen en ekonomisk förlust på 212 miljoner euro. Sedan dess har kostnaderna femfaldigats, främst på grund av ökade alkoholproblem bland kvinnor. Då kvinnorna började använda mera alkohol ökade andelen omhändertaganden av barn, självmord och övervikt blev vanligare.

För kvinnor har antalet förlorade levnadsår ökat med 80 procent, för män med 20 procent.

Enligt forskningen inträffade en dramatisk vändpunkt år 2004, då det infördes lättnader i alkoholbeskattningen och importbegränsningarna slopades.

Staten fick in kring en miljard euro på skattelättnaderna. Samtidigt orsakade ändå det ökade behovet av sjukvård, socialvård och förlorat mänskligt kapital förluster på kring åtta miljarder euro för kommunerna.