Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om luftövervakning av Island inom kort

Utrikesnämnden i Sverige har diskuterat landets eventuella deltagande i övervakningen av Islands luftrum.

Statsminister Fredrik Reinfeldt understryker att frågan gäller allmän övervakning av luftrummet. Situationer som kräver ett militärt ingripande ska enligt Reinfeldt skötas av Nato.

Sverige kommer att besluta om frågan inom kort och ett deltagande förutsätter ett brett parlamentariskt stöd, säger Reinfeldt.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin sade efter utrikesnämndens möte att partiets riksdagsgrupp kommer att behandla frågor i morgon. Vänsterpartiet är emot ett svenskt deltagande i luftövervakningen.

Självständiga beslut

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) meddelar att Finland fattar sitt beslut om övervakningen av Islands luftrum inom de närmaste veckorna.

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger att utredning är på slutrakan och att man förhåller sig positiv till samarbetet, men både Finland och Sverige fattar sina beslut självständigt. Katainen poängterar ändå att antingen deltar bägge länderna eller ingendera.

- Det här är en del av de nordiska ländernas försvarssamarbete och därför behövs självständiga beslut, men de är också anknutna till varandra, säger Katainen.