Hoppa till huvudinnehåll

Extrema kandidater kvar i Sannf

Inlägget om de afrikanska männens arbetsmoral har senare tagits bort från Haavistos Uusi Suomi-blogg. kai haavisto

Trots att Sannfinländarna inför kommunalvalet tog avstånd från att ställa upp kandidater med extrema åsikter, verkar det ha varit omöjligt att kontrollera i praktiken. Kai Haavisto som ställer upp i Esbo hävdar i ett blogg-inlägg att "motivationen att arbeta är svag bland män från Afrika".

Han säger att han baserar sina skriverier på en tv-dokumentär.

- Enligt en dokumentär, som jag nu inte minns namnet på, jobbar inte männen i Afrika utan bara latar sig dagarna i ända. Många av de som kommer hit lär sig ändå den finländska arbetsmoralen efter 2-3 generationer, säger Haavisto till Yle Huvudstadsregionen.

Haavistos understryker ändå att han inte är rasist.

Kan inverka vid valet av förtroendeposter

Jarno Eerola, som är vice ordförande för Sannfinländarna i Esbo, säger först att Haavistos åsikter inte är i linje med partiets, men erkänner ändå att man som kandidat för ett parti inte bara kan representera sig själv.

- Övertramp sker tyvärr trots att vi försöker förhindra dem. Vi vill inte bli stämplade som rasister.

Han säger också att partiet i samband med att man utser förtroendeposterna efter valet tar i beaktande övertrampen.

- Efter valet då vi utser vem som får vilka poster tar vi i beaktande de kandidater som skadat partiet och ser vem som är lämplig för vilken post, säger Eerola

Flera gillar FDL på Facebook

Flera av kommunalvalskandidaterna gillar den högerextremaorganisationen Finnish Defence League på Facebook. Bland annat gör just Kai Haavisto det.

- Jag gillar en mängd sidor på Facebook och funderar inte alltid över vilka jag gillar.

Finnish Defence League är en organisation som försöker stoppa islamiseringen av Europa, som man anser att pågår. Rörelsen förhåller sig direkt fientlig till islam. Svenska Yles granskande program Spotlight avslöjade i våras att flera Sannfinländare har kopplingar till organisationen och partiet tog då avstånd från FDL.

Förutom Haavisto är det också andra kommunalvalskandidater som gillar FDL. En av dem är Helsingforskandidaten Kimmo Veijalainen (Sannf) och enligt bloggen Kunnollisvaalit, som fokuserar på högerextrema kommunalvalskandidater, är också Esbosannfinländaren Petri Pulkkanen aktiv inom FDL. Pulkkanen förnekar det ändå själv.

- Nej, jag är inte aktiv där, säger han, trots att det nog framgår att han känner till organisationen.

Jarno Eerola säger att kandidater kan bli satta med i FDL-gruppen på Facebook utan deras eget medgivande.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen