Hoppa till huvudinnehåll

Invandrarväljare efterlyser information om valet

Gulmira Akbulatova-Loijas från Ryssland och Oladeji Ikuesan från Nigeria tänker båda rösta i kommunalvalet. Bild: YLE/Linnea de la Chapelle invandrarväljare

Invandrarväljarna i huvudstadsregionen efterlyser mera information om kommunalvalet. Bland väljarna är det många som tycker det är svårt att följa med valet och därmed rösta när största delen av debatterna, kampanjerna och diskussionerna går på finska och svenska.

I förra kommunalvalet röstade endast en av fem invandrare. Oladeji Ikuesan från Nigeria tror att det låga talet till största delen beror på ovisshet.

- Många vet inte ens om att de får rösta. Invandrare borde informeras bättre och det borde finnas mer information på fler språk, säger Ikuesan.

Röstberättigad vid kommunalval är finska medborgare och medborgare i andra medlemsstater i EU som är bosatta i Finland samt isländska och norska medborgare som senast på valdagen fyller 18 år. Även andra utlänningar får rösta om de bott två år i Finland utan avbrott.

Kandidaternas nationalitet är inte viktig

För många utländska väljare verkar det inte vara så viktigt ifall kandidaterna har invandrarbakgrund eller inte. Gulmira Akbulatove-Loijas från Ryssland tycker inte att kandidatens nationalitet spelar någon roll.

- Jag tycker det är irriterande då man alltid ska särskilja på invandrare och resten av finländarna. Jag röstar på en kandidat på basis av dens värderingar och åsikter och bryr mig inte om kandidatens nationalitet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen