Hoppa till huvudinnehåll

Kaskö och Jakobstad kan bli utan tull

Port of Kaskinen
Port of Kaskinen Bild: YLE/Sofi Nordmyr kaskö tull

Kaskö och Jakobstad kan bli utan tull och i stället bli hänvisade till att anlita elektroniska tulltjänster. Det beslöt statsrådet förra veckan.

Kaskö stad motsätter sig nedläggningen. På tisdagen får Kaskö besök av tullstyrelsen, som är den instans som slutligen avgör frågan.

- Det betyder en väsentlig försämring om tullen dras in i Kaskö. Allt kan inte skötas elektroniskt, säger stadsdirektör Marlene Svens.

Dessutom anser hon att tullens roll är viktig för fortsättningen av de internationella projekten North East Cargo Link II och marknadsföring av hamnen och logistikens tjänster marknadsförs.

- Där är det ju inte bra om tullen läggs ner, säger Svens.

Kaskö hamn och Kurikka kommun har också avgett utlåtanden som motsätter sig en indragning av tullen i Kaskö.

- Importförtullningen kan inte skötas elektroniskt, utfärdande av visum och passkontrollen försvåras för fartyg utanför Schengen. Uppgiften flyttas till sjöbevakningen som inte har någon regelbunden jour eller servicepunkt i hamnen. Det här är ett tydligt steg bakåt och främjar inte effektiviteten. Förtullning av torv och briketter kan inte i nuläget göras elektroniskt. Ur hamnens och speditörernas synvinkel försämras servicen väsentligt på olika sätt, säger Marlene Svens.

Läs också