Hoppa till huvudinnehåll

Räven raskar in i city

Bild: Raine Martikainen cityräv

Det är inte bara människor som lockas av den urbana livsstilen. Bland annat cityrävar och lappugglor har noterats i stadsbilden. Morgonöppet bjöd in biologen Tom Ahlström för att bombardera honom med frågor.

Bild: Yle/Kati Enkvist tom ahlström

Varför söker lappugglan sig till staden?
Lappugglan är ingen nykomling egentligen, men den häckar inte i Helsingfors på samma sätt som till exempel berguven. Lappugglan kommer norrifrån och är nog en tillfällig besökare. Den kanske stannar över vintern, men knappast längre än så. Ifjol fanns det massvis med sork i Finland, men nu har populationen minskat och då får lappugglan söka sig till platser där det kan finnas mat.

Vart tog sorkarna vägen?
Till sorkarnas himmel.

Hur stor är en lappuggla?
Stor! Lappugglan är den näststörsta ugglan i Finland, betydligt större än en kråka.

Säger lappugglan hoo hoo?
Nja, det är nog nästan bara berguven som säger hoo. Men på hösten säger ingen av ugglorna så mycket alls.

Berguven Bubi med familj gjorde sig rätt hemmastadda i city. Finns det någon chans att lappugglan gör det samma?
Nej, lappugglorna har inga förutsättningar att bli urbana på samma sätt som berguvarna. Berguven äter gärna citykaniner, duvor och råttor och andra smådjur som finns i staden, men lappugglan lever enbart på sorkar och möss och hör därför hemma i skogen.

Varför flyttar rävarna till centrum då?
Det är egentligen inte så överraskande. På många håll ute i världen finns det rävbestånd som lever i parkerna i staden.

Ska man akta sig för cityrävarna?
Cityräven är inget problem i Finland. På en del håll i världen kan rävarna bära på rabiessmitta, men inte i Finland. Cityräven är inte aggressiv och ganska skygg. I och för sig blir de mera oblyga hela tiden, jag bor i Haga och mötte en morgon på en räv som nästan följde med mig in efter att jag hämtat tidningen.

Ger cityrävar sig på husdjur?
Teoretiskt sett kan de göra det, men risken är nog mycket liten om man rör sig med en hund i koppel. Men om mindre husdjur springer fritt i parken kan de förvisso bli tagna av räven.

Hur kommer cityrävar och citykaniner överens?
Kaninen är svår för en räv att nappa, den är helt enkelt för snabb. Då har berguven bättre chans, som kan anfalla tyst uppifrån.

Får man mata cityrävar?
Det är onödigt att mata dem. Fast det kunde säkert vara trevligt med den tam räv på bakgården.

Vad händer härnäst då? City-lodjur?
Sådana finns redan, lodjur förekommer i centralparken årligen. Läste nyligen om en man i norra Helsingfors som sett en lo på gården. Men jag tror inte på att de verkligen skulle bosätta sig, de är tillfälliga besökare.

Citybjörnar då?
Det skulle nog bli så pass stort hallå att citybjörnen skulle flytta på sig eller skjutas.