Hoppa till huvudinnehåll

Kommunalvalskandidat pyntar vapenskåp så här

Det här fotot fick Sannfinländarnas Helsingforsdistrikt att reagera, men Veijalainens kandidatur kvarstår. kimmo veijalainen

Sannfinländarna Helsingforsdistrikt har dragit öronen åt sig efter att Yle Huvudstadsregionen avslöjat att deras kommunalvalskandidat Kimmo Veijalainen på sin Facebooksida lagt upp ett foto på sitt vapenskåp som han har pyntat med ett hakkors.

- Vi har diskuterat med Veijalainen och gjort klart för honom att det här inte går för sig. Men vi kan inte längre dra bort hans kandidatur i kommunalvalet, säger distriktsekreterare Kristina Ljungqvist.

Fotot finns som en skärmdump på bloggen Kunnollisvaalit, som fokuserar på högerextrema kommunalvalskandidater. Veijalainen lär ska vara irriterad över att fotot läckt ut eftersom han lagt upp det på en stängd Facebook-sida. Och vid Helsingforsdistriktet har man inte känt till saken förrän Yle Huvudstadsregionen informerar om det.

Förklarade det som ogenomtänkt

Sannfinländarnas valchef i Helsingfors, Pertti Saviranta, har diskuterat fotot med Veijalainen.

Vad uppgav han för orsak?
- Han sade bara att det var ogenomtänkt att ladda upp fotot på Facebook. För min del är händelsen nu utagerad, säger Saviranta till Yle Huvudstadsregionen.

Kristina Ljunqvist poängterar att fotot utan tvekan går över gränsen för vad Sannfinländarna kan acceptera.

- Det här är helt klart över gränsen och det ger fel bild av partiet om det förknippas med hakkors, säger hon.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade i går om att Sannfinländarna trots löften i offentligheten ställer upp extrema kandidater i kommunalvalet.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen