Hoppa till huvudinnehåll

Minoritetsspråket i spanska Baskien hänger på de unga

Här firar elever i Andoain i Baskien evenemanget Kilometroak för att samla in pengar till de privata baskiska skolorna. Bild: Nina Simberg / Yle baskier

I regionerna Baskien och Navarra i norra Spanien väljer allt fler föräldrar att sätta sina barn i helt baskisktalande skolor för att barnen ska lära sig minoritetsspråket.

Ännu för trettio år sedan var euskera, som språket kallas på baskiska, förbjudet i Spanien. I dag ökar antalet personer som kan språket hela tiden. I Baskien har andelen ökat från ungefär 20 procent till närmare 40 procent på de senaste trettio åren.

- Vår språkpolitik har varit effektiv. I dag kan allt fler baskiska och är tvåspråkiga, säger Blanca Urgell, den avgående baskiska regeringens kultur och språkminister.

Under Francisco Francos diktatur var baskiska förbjudet. Efter Francos död och efter att Baskien och Navarra blev autonoma stiftades de första språklagarna på 1980-talet.

I dag är det närmare två miljoner människor, det vill säga ungefär fem procent av befolkningen i Spanien som definierar sig som basker. Det är ändå bara ungefär en tredjedel av dem som talar baskiska. En stor orsak är att den äldre generationen antingen inte fick använda språket eller aldrig fick lära sig det. Det är också en viktig orsak till att föräldrar i dag allt oftare väljer helbaskiska skolor, också om få vill säga det högt.

Språket talas också i södra Frankrike men där har det inte samma status som i de spanska regionerna. De autonoma regeringarna på den spanska sidan har sedan språklagarna stiftades jobbat för att främja just utbildningen på baskiska. Man insåg nämligen fort att skolorna är centrala för att språket skulle överleva speciellt bland de unga.

Tvåspråkiga skolor ledde inte till tvåspråkighet

Ursprungligen fanns fyra skolmodeller, men i dag finns bara två kvar. De flesta föräldrar väljer en skola där all undervisning sker på spanska eller en skola där allt lärs ut på baskiska. Då har eleverna det andra språket som ett vanligt ämne. Barnen börjar i förskola redan som treåringar och har med det samma tre timmar språk i veckan. Enligt Dori López Jurio på Navarras statliga språkinstitut kan det vara en förklaring till att barnen blir så gott som helt tvåspråkiga.

Tidigare fanns också modeller där hälften av undervisningen gick på baskiska och hälften på spanska, med den här typens skolor lockade inte tillräckligt med elever.

- Barnen blev inte tvåspråkiga i den här typens skolor. De lärde sig egentligen inte baskiska, berättar López Jurio på Navarras statliga språkinstitut.

Förklaringen är att majoritetsspråket spanska fortfarande är så stark.

- Barnen lär sig spanska oberoende av vilken skola de går i och därför har vi fått bättre resultat då barnen läser alla ämnen på minoritetsspråket, fortsätter López Jurio.

Ett klassrumsspråk

Ett problem är att många unga ändå inte använder baskiska utanför klassrummet.

- Vi har lyckats bra med utbildningen och gjort framsteg i att lära ut språket. Men användningen är vår största utmaning, säger Blanca Urgell, den avgående baskiska regeringens kultur- och språkminister.

Hon säger att man borde få både unga och gamla att använda baskiska mera på fritiden och till exempel på internet för att språket ska förbli levande. Både regeringen i Baskien och Navarra är så gott som tvåspråkiga. Dessutom finns det medier och kultur för minoriteten, men bland annat polis, rättsväsen och sjukvård är svårt att ordna på baskiska. Invånarna har inte heller lagstadgad rätt till service på sitt modersmål som i Finland, vilket betyder att språket främst lever just inom familjen och i sociala sammanhang.

Men minoritetsspråket verkar ändå ha en framtid i norra Spanien. Trots att spanskan är dominant är det många unga som nu växer upp med en stark baskisk identitet.

- För mig är den baskiska identiteten lika med språket, säger 21-åriga Mikel Mancisidor som gått i en Ikastola, det vill säga privat baskisk skola. Han säger att han utan språket inte skulle känna sig som en del av minoriteten.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes