Hoppa till huvudinnehåll

Olovliga vapen samlas in i Jakobstad och Karleby

Kommissarie Jens Emet med insamlat gevär Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist jens emet

Det finns en mängd olovliga vapen i Jakobstads- och Karlebyregionen. Redan första dagen då polisen och försvaret ordnade en insamling av olagliga skjutvapen fick man in över 100 anmälningar om gevär och pistoler. Ofta handlar det om vapen från krigstiden.

På bara några timmar samlades massor av patroner in Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist patroner

Den här veckan kan den som har olovliga skjutvapen, tillbehör eller sprängämnen överlåta dem till polisen utan några rättsliga följder. De allra flesta vapen som samlas in är i skjutbart skick och polisen vill på det här sättet få bort dem från samhället.

Många av vapnen som samlas in är i brukbart skick. En av hagelbössorna är från 1970-talet, den andra från slutet av 1800-talet Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist bössa

De flesta vapen kommer att förstöras medan några säljs vidare eller också kan ägaren få tillstånd för vapnet. Insamlingen pågår till och med torsdag den här veckan, och den som nu ger upp sitt olovliga vapen slipper alltså straff.

Den som har sprängämnen eller vapen och vill att polisen ska hämta dem kan ringa 044 – 92 22 412 mellan klockan 8 och 18.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten