Hoppa till huvudinnehåll

Ishockeyjuniorer ska läras rätt värderingar

Startskottet gick för Den blåa boken i samarbete med Vaasa Sport och Brynäs If
Samarbetspucken släpptes i isen i ishallen i Vasa. Startskottet gick för Den blåa boken i samarbete med Vaasa Sport och Brynäs If Bild: YLE/Sofi Nordmyr vasa

Nu ska det läggas större vikt på att lära ut rätt värderingar till Vasa Sports juniorer. Föreningen har fått en utmaning att jobba på det tillsammans med Vasa stad och den svenska elitserieklubben Brynäs IF.

Det är Regionförvaltningsverket i västra och inre Finland som står för utmaningen. Idén kom efter att överdirektören, Jorma Pitkämäki, var på ett möte i Gävle i Sverige. Där såg han att hockeyklubben Brynäs IF tillämpar samma värderingar som regionförvaltningsverkets blåa bok innehåller.

Tanken med boken är att den ska lära unga gott uppförande, bra språkbruk, självbehärskning och självdisciplin. Det ska motverka utslagning.

Brynäs IF:s vd Hans-Göran Karlsson säger att det är viktigt att arbeta långsiktigt och ha bra värderingar som grund. För ungefär fem år sedan tog klubben sig ur en krissituation genom att ändra sina värderingar.

- Två av våra värderingar som vi jobbar med är hunger och gemenskap. Man måste våga och vilja ta sig framåt och alla måste känna sig delaktiga. Annars fungerar inte organisationen, säger Karlsson.

I fjol tog Brynäs IF SM-guld i elitserien i ishockey, i laget fanns 12 spelare som spelat i klubben sedan de var juniorer.

Just tankesättet kring juniorer var något som Vasa Sports juniorers träningschef Kenneth Westerback tog till sig när han och andra från laget mötte besökare från Brynäs IF.

- Visst vi är på samma väg men vi har en lång väg att gå ännu. Varenda juniorspelare måste få chansen och måste känna att han har en möjlighet att gå långt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten