Hoppa till huvudinnehåll

Full rulle hos däckföretagen

En man byter däck på en bil.
Dags att byta till vinterdäck. En man byter däck på en bil. Bild: Yle/Petra Thilman bildäckbyte,Ekenäs,däckfirmor,däck (fordon),Euromaster,Vinterdäck

Väderrapporten varnar för snö eller slask vid kusten på fredag (26.10). På nätterna kan det vara rejält med minusgrader. Många bilister väljer nu att byta däck.


På däckföretaget Euromaster i Horsbäck i Raseborg har många kunder redan bytt till vinterdäck berättar Benny Rosenqvist.
– Cirka 25 procent av våra kunder har bytt däck redan nu. Det är säkert tidvis svårt att komma igenom på telefon till oss.

Försäljare Benny Rosenqvist vid däckaffären Euromaster i Ekenäs.
Benny Rosenqvist Försäljare Benny Rosenqvist vid däckaffären Euromaster i Ekenäs. Bild: Yle/Petra Thilman rosenqvist benny,Ekenäs

Rosenqvist tycker det är bra att byta däck redan nu särskilt om man kör tidiga morgnar eller sena kvällar.

Han medger att dubbdäcken slits om vägarna är bara, men man måste också tänka på säkerheten.

Bilen ett verktyg

Angelica Landgren är en av kunderna som på torsdag (25.10) byter däck.
– Det blev ju vinter i natt eller åtminstone minusgrader.
– Jag tycker att en bil är ett verktyg som man ska använda. Jag bor på landet och bilen är min verktygsback som ska fungera.

Det är obligatoriskt att ha vinterdäck mellan 1 december och den sista februari. Det är tillåtet att byta till dubbdäck från och med 1 november, men om väglaget blir dåligt får man byta däck tidigare.

På våren får man ha dubbdäck fram till sista mars eller fram till och med måndagen efter annandag påsk. Men också här gäller väderregeln: snöar det så gäller trafiksäkerheten.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland