Hoppa till huvudinnehåll

Livlig valrörelse i Östnyland

Bild: Yle/ Bettina Aspfors kommunalvalet 2012

Människonära frågor har gjort att folk har engagerat sig i valrörelsen. Men de stora framtidsfrågorna har lyst med sin frånvaro, säger våra valkommentatorer.

Kommentatorer i radion under valkvällen är före detta chefredaktör Rolf Gabrielsson och avgående kommunalpolitiker Mats Lobbas. Rolf Gabrielsson tycker det ska bli spännande att följa med rösträkningen. Åtminstone får vi se en hel del nya namn i fullmäktigeförsamlingarna runtom i kommunerna eftersom så många av de nuvarande ledamöterna har valt att inte ställa upp igen. Gabrielsson tycker också att det ska bli spännande att se hur det går för Sannfinländarna.

Mats Lobbas tror att förändringarna i Lovisafullmäktige inte blir så stora. Han tror att folk på mindre orter i allmänhet är mer partitrogna. Men han tycker det ska bli spännande att se vilka som blir de tre största i Lovisa.

Högre valdeltagande

Rolf Gabrielsson förutspår att valdeltagandet kan bli högre än vid det förra kommunalvalet. Den aktiva valrörelsen tyder på det. Han tror att den livliga valrörelsen kan bero på att människonära frågor som skola och sjukvård har tagits upp. Han har dock saknat en debatt om kommande kommunsammanslagningar.

Också Mats Lobbas har saknat långtidsperspektiv i valrörelsen. Han tror att en delorsak är att man inte vet vad staten planerar än.

Följ med rösträkningen!

Yle Östnylands valsändning börjar strax före vallokalerna stänger på söndag kväll. Klockan 19:50 är det dags att knäppa på radion. I studion finns förutom våra kommentatorer också programvärd Mathias Gustafsson och Erica Vasama som ger dig resultaten vartefter de kommer in. Hanna Othman rapporterar från partiernas valvakor och intervjuar både lyckliga och besvikna kandidater.

Du kan lyssna på radiovalvakan via webben och samtidigt själv gå in i resultatservicen och se hur det går för just din kandidat. På webben lägger vi också ut ljudklipp och bilder från valvakorna.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland