Hoppa till huvudinnehåll

Över 25 procent utan jobb i Spanien

Bild: Reuters-tv arbetslösa

Över 25 procent går utan jobb i Spanien, visar siffror från årets tredje kvartal.

I slutet av september fanns det 5 778 100 arbetslösa i Spanien. Det är 85 000 fler än under det föregående kvartalet, visar nationell statistik. Arbetslösheten är nu rekordhög och väntas öka ytterligare

Enligt rapporten har 800 000 människor förlorat sina jobb under de senaste tolv månaderna. Det finns nu 1,8 miljoner hushåll där ingen har arbete.

Bild: El Pais (print screen) spanien

Den en gång så blomstrande byggbranschen har drabbats värst.

Regionmässigt har arbetslösheten ökat mest i Andalusien i söder.

Spanien ligger under hårt tryck ekonomiskt och behöver utländsk hjälp med att betala sina skulder. Landet befinner sig i sin andra recession under loppet av tre år.

Facket har uppmanat människor att samlas till generalstrejk den 14 november. Protesterna gäller de sparåtgärder som spanjorerna utsätts för i kampen mot den ekonomiska krisen. Många anser att sparåtgärderna inte kan lösa krisen utan bara öka arbetslösheten.

Bland EU-länderna är det bara Grekland som har en större arbetslöshet än Spanien.

Svårt för de unga

Bland unga är andelen arbetslösa betydligt större

Samtidigt jobbar allt fler unga svart - det vill säga utan att betala skatter och avgifter. Många unga har aldrig haft ett riktigt arbetskontrakt eller betalat skatt.

Det ekonomiska krisen i landet gör att arbetsgivarna är ovilliga att betala skatter och andra avgifter för sina unga anställda.

Den svarta arbetsmarknaden beräknas stå för närmare en fjärdedel av den spanska nationalekonomin vilket betyder att den spanska staten årligen går miste om stora skatteintäkter.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes