Hoppa till huvudinnehåll

Skådespelare som tackade nej till Bond

Liam Neeson är tuff i Taken 2
Liam Neeson är tuff i Taken 2 Bild: Magali BRAGARD taken 2

Överraskande många kända skådespelare har tackat nej till rollen som världens kändaste agent.

Den här helgen har den tredje Bondfilmen med Daniel Craig i huvudrollen premiär, Skyfall. Under åren har många skådespelare drömt om möjligheten att få spela Bond, till exempel Ralph Fiennes som blev nobbad, 1994 inför Goldeneye, för att han var för okänd. Men många har också tackat nej till rollen som världens kändaste agent. Vi ger dig tre skådespelare som kunde ha varit Bond, men avböjde.

De ville inte vara 007

 1. Hugh Jackman
  Australiens stolthet, sångfågeln Hugh Jackman var länge vadslagningsbyråernas Bondfavorit inför Casino Royal (2006). Han hade själv i intervjuer sagt att han skulle älska att få chansen att spela den enda engelska superhjälten. Men så kom samtalet en dag från agenten och Jackman fick kalla fötter. Han var rädd för att karriären skulle gå i stöpet om han axlade Bonds välsvarvade kostym. Istället satsade han allt på halvkvalitativa rullar som Real Steel.

  Jackman som Bond skulle definitivt vara en mycket sofistikerad Bond. Högst antagligen också den enda Bond som skulle ha sjungit sitt eget ledmotiv. Gärna i kabaréstil.

 2. Clint Eastwood
  Det är sant, Dirty Harry var en gång i tiden påtänkt som Bond. Skotten Sean Connery lämnade MI6 1967 och Eastwood var producenternas första val av ersättare. Han tackade nej av en mycket enkel orsak: Eastwood ansåg att Bond ska förbli brittisk och ville heller inte spela i filmer som inte var förankrade i verkligheten. Rollen gick istället till George Lazenby som spelade Bond i blott en film, On Her Majesty's Secret Service (1969).

  Eastwood som Bond skulle knappast varit en större hit. Lite släpig, lite långsam och aningen för många spaghettiwesterns i bagaget, eller hur?

 3. Liam Neeson
  Världens hårdaste man var tänkt att spela världens vassaste agent i mitten på 1990-talet. Det var inför nystarten av Bondkonceptet och filmen Golden Eye (1995) som Liam Neeson var det självklara valet. Ett val som knappast var märkvärdigt eftersom Neeson var Oscarsnominerad för rollen i Spielbergs förintelsedrama Schindler's List (1993). Men Neeson tackade nej av den märkligaste av orsaker: han var inte intresserad av att spela i actionfilmer. Skådespelaren som omdefinierade (överdrift) konceptet actionfilm med Taken (2008) ville alltså inte slåss på vita duken. Nuförtiden är det i princip det enda han gör. Om det inte är terrorister som nitas, så är det vargar (The Grey, 2012).

  Liam Neeson som Bond: "...but what I do have are a very particular set of skills. Skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let miss Moneypenny go now, that will be the end of it - I will not look for you, I will not pursue you... but if you don't, I will look for you, I will find you... and I will kill you."