Hoppa till huvudinnehåll

Skogsarbete intresserar inte ungdomar

Tom Finnilä försöker locka unga till skogsarbete
Tom Finnilä försöker locka unga till skogsarbete. Tom Finnilä försöker locka unga till skogsarbete Bild: YLE/Patrik Enlund skogsvårdsinstruktör

Skogsarbete värderas inte högt bland ungdomarna. I Sverige syns det genom att 90 procent av de manuella skogsarbetena numera utförs av utländsk arbetskraft. På skogsvårdsföreningen Österbotten befarar man samma fenomen här.

40 skogsarbetare är inom de närmaste åren på väg i pension i Österbotten, men bland ungdomarna är det inte många som vill ta i en röjsåg.

- Lyckas vi inte rekrytera ungdomar får vi ta in utländsk arbetskraft, precis som i Sverige, säger skogsvårdsinstruktör Tom Finnilä.

På torsdagen hade skogsvårdsföreningen bjudit in Donnerska skolan till skogarna i Såka i Karleby.

- Mycket bra. Det blir en kombination av yrkesvägledning och biologiundervisning. Det fanns till och med ett par elever som sträckte upp handen på frågan om de kunde tänka sig ett framtida yrke i skogen, säger läraren Kaj Holmbäck.

Men trenden är densamma som i Sverige, säger Finnilä.
- Lyckas vi inte fånga fler ungdomar till skogen får vi snart börja värva utländsk arbetskraft och ytterligare öka användningen av skogsmaskiner.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten