Hoppa till huvudinnehåll

SFP tappade stort i Pargas

Sfp:s valvaka i Pargas.
Sfp:s valvaka i Pargas. Bild: Yle / Carmela Johansson sfp i pargas
Svenska folkpartiet åkte på en klar förlust i Pargas och tappade fyra mandat. Med undantag av Centern ökade de övriga partierna till understöd, mest Sannfinländarna som fick in två ledamöter.

SFP har inte längre enkel majoritet i Pargas när man backade 7,7 procentenheter till 44,3 procent av väljarna. Partiet fick 20 mandat mot nio för tvåan SDP.

SFP:s Sandra Bergqvist säger att hon har tudelade känslor för resultatet, men att det inte var helt oväntat.
- Det att vi varit tvungna att fatta väldigt många tuffa beslut gör att det sätter spår. Som majoritetsparti är det vi som får ta smällen om folk är missnöjda.

Fabian Karlgren från SFP var en klar favorit med sina 305 röster och även många andra nya kandidater såväl unga som gamla lyckades få en plats. I toppen syns överlag ändå mer erfarna politiker. Vänsterförbundets Nina Söderlund var en av röstmagneterna och hon tror att erfarenhet kan ha varit en orsak till det.

- Med tanke på att alla vet att det blir en ödesdiger period så kan det hända att människor tycker att det är bra med en viss erfarenhet. Det att Sannfinländarna fick två mandat, och SFP förlorade fyra innebär att det blir en annan situation än under tidigare år.

Sannf är femma i Pargas med två platser i fullmäktige, vilket även Vänsterförbundet kom upp i. Samlingspartiet fick in sex ledamöter och De gröna tre. Centern tappade ett av sina tidigare två mandat.

Se hela resultatet här

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland