Hoppa till huvudinnehåll

Storseger för Fri samverkan i Kimitoön

Fri samverkans valvaka. Bild: Yle/Monica Forssell fri samverkans valvaka

Den obundna grupperingen Fri samverkan vann en brakseger i Kimitoöns kommun. Fri samverkan erövrade hela sju mandat, medan nästan alla övriga partier tappar mark.

Ordförande Rune Friman, som var hela Kimitoöns röstmagnet med totalt 313 röster, är nöjd.

- Det gick över förväntan bra!

Fri samverkan fick 22,9 procent av rösterna. Åtminstone avloppsfrågan hör till de frågor som Fri Samverkan vill behandla på nytt i fullmäktige.

Mest förlorade Socialdemokraterna på Kimitoön. Av sju platser tappade SDP tre och har alltså bara fyra platser i det nya kommunfullmäktige. Samlingspartiet förlorade också den enda plats man i dag har och både Centern och Vänsterförbundet miste varsin plats och har båda nu en plats var.

Centerns mandat gick till Marjaana Hoikkala medan mångårige politikern Kalevi Kallonen blev utan. Inom Vänsterförbundet får Kurt Tuominen nöja sig med en suppleantplats medan Esko Antikainen har den ordinarie platsen.

Eva Stina Hellbom (SDP) som hållit i trådarna för Socialdemokraternas valkampanj är besviken. Hon tror att bland annat avloppsfrågan och dragkampen mellan Kimito och Dragsfjärd lockat väljare att rösta på Fri Samverkan istället för SDP.

För De gröna var valet det första på Kimitoön. Partiet hade sju kandidater uppställda och lyckades få in en kandidat.

Svenska folkpartiet backade med två mandat jämfört med valet 2008 men behöll de tretton platser man i dag har i fullmäktige. Rune Friman och Carola Antskog var tidigare del av SFP-gruppen men hoppade av i våras.

Av SFP:s sittande ledamöter fick gruppordförande Annalena Sjöblom inte förnyat förtroende, utan hamnade på suppleantplats. Av de nya kandidaterna gjorde särskilt Daniel Wilson från Rosala ett bra val. Han fick 130 röster.

SFP behåller trots allt med klar marginal positionen som största parti, men SDP tappar andra platsen till Fri samverkan. SDP tappade tre mandat till fyra totalt. SFP har ändå inte längre enkel majoritet i fullmäktige, när 41,9 procent av rösterna landade hos partiet. 926 personer röstade på den obundna grupperingen, som består av många tidigare ledamöter från andra partier.

Kimitoöns nya kommunfullmäktige har en medelålder på 48 år. Nitton, det vill säga merparten av ledamöterna är män. Över hälften av de förtroendevalda är nya. Valdeltagandet i Kimitoöns kommun var 68,7 procent, vilket är knappt lägre än för fyra år sedan.

Kristdemokraterna och Sannfinländarna hade också varsin kandidat uppställd i valet på Kimitoön men varken Esti Ruutikainen (KD) eller Berit Suomi (Sannf) fick tillräckligt många röster för en plats i fullmäktige.

Se Kimitoöns resultat här

Läs också

Val

Nyligen publicerat - Val