Hoppa till huvudinnehåll

Små partier samarbetar i Raseborg?

Församlingshemmet vid Centralgatan i Karis är vallokal i dag.
Valet är över - nu börjar förhandlingarna Församlingshemmet vid Centralgatan i Karis är vallokal i dag. Bild: Yle/Robin Lindberg vallokal karis


Svenska folkpartiet som gjorde ett bra val i Raseborg behöver en motvikt. Så resonerar många av de små partierna som nu överväger att slå sig samman för att bättre kunna göra anspråk på platserna i stadsstyrelsen och nämnderna.

Kommunisternas Peter Björklöf, som fick femte mest röster i Raseborg, är beredd att samarbeta med vem som helst för att få en bättre förhandlingsposition.

Efter förra valet för fyra år sen kom Raseborgs Gröna, Raseborgs Obundna, Västerförbundet och Finlands kommunistiska parti överens om ett tekniskt samarbete när det gäller fördelningen av nämnd- och sektionsplatser i Raseborg.

År 2008 bildade Kristdemokraterna och Samlingspartiet bildade en allians med SFP men samlingspartiets Erkki Rissanen är inte säker på att det är önskvärt igen.

- Vi har sett nu att ett sådant samarbete leder till stagnation, säger han.

De grönas Marko Reinikainen ser det inte som en omöjlighet att grupperingar från hela den politiska skalan samarbetar.
- Ett tekniskt samarbete förbättrar demokratin i den meningen att då kan SFP inte ensam bestämma om fördelningen av platserna.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland