Hoppa till huvudinnehåll

Färre invandrare invalda trots större antal kandidater

Väljare röstar
Väljare röstar Bild: Yle riksdagsval

Det var fler kandidater med invandrarbakgrund i det här kommunalvalet jämfört med för fyra år sedan, men färre blev invalda.

I Korsnäs föll Saudina Hodzic (SFP) ur fullmäktige och ur Larsmofullmäktige föll Hajrudin Kozic (SFP). I Vasa invaldes Ivanka Capova som ny för de Gröna och i Närpes återvaldes SFP:aren Emina Arnautovic.

- Jag tror att invandrarna inte hade fått så mycket information, säger Midhat Cehobasic i Närpes, som ställde upp för SDP. Han blev inte invald.

Emina Arnautovic tänker sig att invandrarnas låga valdeltagande inte är ett isolerat fenomen, utan hänger ihop med valdeltagandet överlag i det här valet.

- Det är nog en trend i samhället, tror jag. Man tycker inte att man kan påverka. Det är jätteledsamt för det här är ett utmärkt sätt att påverka sin omgivning. När det gäller invandrare så kan livet som inflyttad i ett land vara väldigt komlicerat och då kan tröskeln att gå och rösta vara hög, säger Arnautovic.

- Det var någon som sa att de inte tycker om att möta auktoriteter, som man gör när man går och röstar. De flesta kommer från länder utan demokrati och det kan vara svårt att lära sig att använda sig av en rättighet som kommer i ett nytt land. Med mera information kundeman få flera att komma och rösta, säger Claudia Nystrand från Esbo, ordförande i SFP:s integrationsutskott.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten