Hoppa till huvudinnehåll

Rasismdebakel kring finländsk nätvideo

Bild: Yle hungerstrejk

I videon grillar finländska ungdomar korv vid afghanska hungerstrejkandes tält i Helsingfors och talar i nedsättande ton om invandrare.

Nätvideon är en del av det nordiska projektet Doxwise, där unga har fått fria händer att filma sin vardag och verklighet.

Producenten för den finländska delen av projektet, Liisa Juntunen säger till Svenska Yle att produktionsbolaget inte kände till innehållet i filmen på förhand, men att man bestämde sig för att publicera filmen för att väcka diskussion.

- De unga fick fria händer. De valde i just den här filmen att visa upp den rasism som de upplever att finns i vårt samhälle.

Juntunen säger att hon själv tolkar budskapet i filmen som klart antirasistiskt, men hon medger att någon annan kan se det hela med andra ögon.

Filmstiftelsen är en av dem som har finansierat Doxwise-projektet. Stiftelsens VD Irina Krohn säger till Svenska Yle att det är beklagligt att de unga filmmakarna använt yttrandefriheten som motivering till att störa en laglig demonstration. Krohn understryker ändå att stiftelsen inte beviljat pengar till någon enskild del av projektet, utan till Doxwise som helhet. Krohn beklagar övertrampet, men tycker att debatten är välkommen.

- Var går gränsen för etik och moral i dokumentärfilmssammanhang? Det är en fråga som produktionsbolag bakom filmer som den här bör fundera på, säger Krohn.

Doxwise-projektets hemsida

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes