Hoppa till huvudinnehåll

Åbo tampas med skulder och sjunkande intäkter

Eurosedlar.
Eurosedlar. sedlar

Ett svårt år väntar Åbo nästa år, budgeten är stram och arbetslösheten är hög. Utmaningen är att få bukt på skuldsättningen.

Sektorerna måste skära 25 miljoner euro från sina budgetförslag. Inkomsterna har sjunkit och nu gäller det att få dem i balans med utgifterna.

Utgifterna har i år ökat med nio procent och det är enligt stadsdirektören på tok för mycket. På kort sikt betyder det att staden måste skära kraftigt i utgifterna. Invånarna slipper i alla fall betala mera i skatt. Andra goda nyheter för invånarna är att vattenavgifterna inte höjs ytterligare nästa år. Kostnaderna för dagvården i Åbo skjuter i höjden, så stadsdirektören talar varmt för att familjer där minst en förälder är hemma inte automatiskt ska ha rätt till fullskalig dagvård.

Stadsdirektören räknar med att bolagiserandet av hamnverksamheten ger inkomster för staden ungefär lika mycket som en enprocentshöjning av kommunalskatten. Däremot är det sannolikt att skatten höjs 2014, möjligen med en procent.

Randell kräver att staten tar till åtgärder för att sätta fart på tillväxten i regionen. Främst är han orolig för varvsindustrin och vill att fartygsbeställningarna till varvetv kan säkras.

Stadsdirektören Aleksi Randell presenterade sitt budgetförslag i dag. I december tar stadsfullmäktige tag i budgeten och säger det sista ordet.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland