Hoppa till huvudinnehåll

Tvåspråkig debatt om tvåspråkighet i Obs. debatt

Svenskundervisning
Svenskundervisning Bild: Yle skolsvenska

Motståndet mot den obligatoriska skolsvenskan bubblar under ytan. I Sannfinländarnas skuggbudget för 2013 finns förslag om att utreda kostnaderna för Finlands tvåspråkighet, och i Tammerfors har föreningen "Vapaa kielivalinta" kört igång en reklamkampanj som svartmålar svenskundervisningen i skolorna.

Ska alla skolelever läsa svenska eller är det bara de som vill lära sig språket som ska göra det? Var ligger felet när intresset för svenskan ständigt sjuker i våra skolor? Och är det så att den obligatorska undervisningen i svenska hindrar barnen t.ex. från att lära sig andra språk? Eller är det undervisningen det är fel på när barnen inte vill lära sig?

Debattörer: språkläraren Olli Määttä, Simon Elo, ordförande för sannfinländarnas ungdomsförbund, Christina Gestrin, ordförande för Folktinget och språkentusiasten Senja Larsen. Debattledare är Heidi Finnilä.

Obs. debatt torsdagen den 1.11 kl. 20.00 på Yle fem. Sms 16261 och twitter #yleobs

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle