Hoppa till huvudinnehåll

Skräp till sjöss ska analyseras

Sandstrand i Nha Trang, Vietnam, full med plast och annat skräp. Ett vattenreningsverk planeras i Nha Trang, men har inte byggts ännu.
Sandstrand i Nha Trang, Vietnam, full med plast och annat skräp. Ett vattenreningsverk planeras i Nha Trang, men har inte byggts ännu. Bild: YLE/Linus Hoffman Nha Trang,Vietnam,plastavfall,plastkassar,plast,plastpåsar,vattenrening,Sopor,Nedskräpning,skräp

Skräpet som flyter iland på Jussarö ska samlas in och analyseras. I Finland finns sammanlagt nio stränder där skräp samlas in. Östersjöns nedskräpning, dess omfattning och skräpets ursprung är fortfarande outredda så nu startar forskning kring det här.

När man känner till skräpets ursprung är det lättare att åtgärda det. Med i projektet är Håll Skärgården ren tillsammans med motsvarande organisationer i Sverige och Estland. Projektet finansieras av EU:s Interreg IVA Central Baltic-program.

Läs också