Hoppa till huvudinnehåll

Äpplen får inte ruttna på gården

Massvis med äpplen har övergivits vid Johannisberg i Borgå. Bild: YLE johannisberg

Hela 118 ton äpplen har folk i år redan fört till Domargårds avfallscentral i Borgå. Lämnar man äpplen att ruttna i naturen kan man få böter.

Miljöforskningschef Carita Forsberg-Heikkilä vid Borgå stad påminner att man inte får föra äpplen eller annat trädgårdsavfall till någon annans tomt. Det räknas som nedskräpning och kan leda till böter ifall polisen blandas in. Man ska inte heller lämna ruttnande äpplen på sin egen gård eftersom de kan locka till sig råttor och snäckor.

Trädgårdsavfall får man föra gratis till avfallscentralerna i Östnyland. Sabina Lindström vid Östra Nylands avfallsservice säger att östnylänningarna känner väl till att man får föra överlopps äpplen till avstjälpningsplatsen, eftersom man vid Domargård i Borgå under den här hösten tagit emot hela 118 ton äppel.

På många ställen är det ändå ännu gamla vanor som gäller. Exempelvis på Johannisberg i Borgå finns det stora högar av ruttnande äppel på marken. Bilden är tagen därifrån. Forsberg-Heikkilä säger att det fortfarande finns arbete att göra för att få folk att förstå att exempelvis sjukdomar som äpplen har sprider sig via dessa högar.

Läs också