Hoppa till huvudinnehåll

En sjättedel av åkrarna förblir oskördade

Kornåker i Sjundeå
På sina håll står säden ännu hög på åkrarna. Kornåker i Sjundeå Bild: YLE/Malin Lindholm erik perklén

Mellan 10 och 15 procent av jordbrukarnas arealer förblir oskördade i Östnyland.

Jordbrukare Torbjörn Lönnfors i Gammelby i Lovisa säger att det nu börjar vara kört då det gäller skördeutsikterna. Även om det väderleksmässigt och tekniskt ännu kanske blir möjligt att komma ut på åkrarna, så har kvaliteten avsevärt försämrats och risken är också stor att säden är angripen av svamp.

Ett huvudbry just nu är också vad som kan göras - och när - med de oskördade arealerna. Alternativen är i princip två, enligt Lönnfors: Att plöja ner säden - vilket kan vara svårt - eller att krossa säden och därefter plöja ner den i åkern.

Om åkrarna är för våta och de inte bär då gäller det att göra ett nytt försök nästa vår.

Fram till i ondags har jordbrukarna kunnat göra anmälan om oskördad areal för att kunna få ekonomisk ersättning.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland