Hoppa till huvudinnehåll

Kostar att stöda medborgarinitiativ

Joonas Pekkanen, Jon Sundell och Aleksi Rossi i föreningen Öppna ministeriet.
Joonas Pekkanen, Jon Sundell och Aleksi Rossi på föreningen Öppna ministeriet. Joonas Pekkanen, Jon Sundell och Aleksi Rossi i föreningen Öppna ministeriet. Bild: Yle/Johan Gullmets aleksi rossi

Föreningen Öppna ministeriet som har gjort det möjligt att stöda medborgarinitiativ på nätet har inte råd att själva betala bankerna för användarnas identifieringar. I stället kan medborgarna tvingas betala för att stöda ett medborgarinitiativ, beroende på vilken nätbank de har.

Sedan i våras är det möjligt för medborgare att tvinga riksdagen till att ta upp en fråga till behandling. Det här kallas medborgarinitiativ och kräver att frågan eller lagförslaget har fått 50 000 underskrifter.

– Via vår sajt kan man göra det elektroniskt. Man behöver inte vänta utanför en butik med papper och penna för att få underskrifter, säger Jon Sundell.

Även Justitieministeriet ska bygga en webbsajt där finländarna kan publicera egna medborgarinitiativ eller stöda andra. Men föreningen Öppna ministeriet tog tillfället i akt för att erbjuda finländarna den här möjligheten tidigare. Så länge som de tekniska arrangemangen godkänns av kommunikationsverket är det nämligen fritt fram för vem som helst att erbjuda en egen sajt för medborgarinitiativ.

För att skriva under ett medborgarinitiativ på nätet måste man bekräfta sin identitet. Föreningens verksamhetsledare Joonas Pekkanen säger att det var nödvändigt att få använda bankernas identifieringstjänst eftersom det är det här sättet som finländarna har vant sig vid att identifiera sig på nätet.

För att få tillstånd att använda bankernas identifieringssystem måste föreningen göra ett avtal med bankerna. Ett skilt avtal med varje bank. Föreningen försökte få bankerna att låta dem använda bankernas identifieringstjänst gratis.

Slutresultatet av alla förhandlingar blev varierat.Föreningen har inga pengar, därför får den som vill stöda ett medborgarinitiativ betala. Hur mycket beror på vilken nätbank som används. Är det Nordea måste användaren betala en euro för en stödförklaring till ett medborgarinitiativ.

- Som en helhet ser jag vårt projekt som ett stort framsteg men nog skulle det vara rättvist om det inte skulle kosta användarna någonting, säger Sundell.

Läs också:

Elektroniskt ID blev bankernas marknad
Kortet väntar fortfarande på användare

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle