Hoppa till huvudinnehåll

Tsar Putin

Tsar Putin - Myter, makt och despotism vladimir putin

Man har sett honom släcka bränder, skjuta tigrar, dyka, simma och flyga stridsplan. I mer än tio år har Vladimir Putin varit Rysslands starke man.

]
Men vad tycker folket om sin superhjälte och hur stor är hans makt egentligen? I boken Tsar Putin skriver journalisten Anna Arutunyan om mytbildningen och om landsfadern Putin som styr sitt land som en tsar.

I Ryssland älskar folket sin ledare. Männen dyrkar hans vitalitet och tjugo procent av kvinnorna säger sig vara beredda att gifta sig med honom. Men ändå sitter Putin ostadigt på sin tron, hävdar Anna Arutunyan i sin bok. Samtidigt som Putin i egenskap av tsar personifierar gudomlig visdom och allmakt, kringskärs hans befogenheter av samma uråldriga maktstruktur. Ryssland är nämligen ett vidsträckt land där feodala metoder tillämpas. Tjänst- och gentjänster, smicker, hot och mutor är metoder som tsarer i Ryssland under århundraden använt sig av..

För att kunna behålla makten har Putin tvingats alliera sig med oligarker och guvernörer. I deras ögon är det egalt vem som sitter på tronen - så länge oljan och gasen flödar fritt.


text: Petter Lindberg

Boktid i sin helhet kan du se här:

Läs också