Hoppa till huvudinnehåll

4. Susanna Österman, Lojo, 19 år

- Jag vill bli Finlands lucia för att göra andra människor glada och sprida glädje och julstämning och få alla på gott humör, säger Susanna Österman.


- Lucia är viktig för att få julstämning, för att göra människor glada, för att uppmärksamma barn och äldre. Också för att göra folk på gott humör genom sången, att få människor att sjunga för att sång ofta gör en glad, säger Susanna Österman.

Om Susanna skulle skriva en ny vers till Luciasången skulle hon ta med barn och barns glädje.

- Jag skulle vilja få barnen med i sången, säger hon.

Susanna har just nu ett mellanår och jobbar i Lojo. Nästa år börjar hon studera vid Pedagogiska fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa.

Radiointervju: Bengt Bergqvist.
Videointervju: Min Morgon.

Alla presentationer av årets luciakandidater hittar du på Svenska Yles luciasida.

Läs också

Lucia

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia