Hoppa till huvudinnehåll

Aino Venna sjunger om kärlek och fred

Aino Venna
Aino Venna Bild: Foto: Nina Sederlöf aino venna

Helsingforsflickan Aino Venna är en ny stjärna på den finländska musikhimlen. Albumet Marlene lanserades för några veckor sedan.

- Marlene Dietrich var min stora idol när jag var liten, berättar Venna i Morgonöppet. Dessutom var Dietrich en stark fredsförespråkare under andra världkriget och hennes budskap känns aktuellt också i dag. Jag skriver gärna musik om kärlek och fred

Likt en gammal filmstjärna

Venna har alltid spelat och sjungit, men var tidigare för blyg för att våga uppträda. Vändpunkten kom då en vän behövde ett förband till en liten turné och lyckades övertala Venna.

- I samma veva behövde jag ett nytt namn. Jag heter egentligen Aino Ahokas, men började använda mammas flicknamn Venna. Aino Venna låter lite som Ansa Ikonen eller någon annan gammal filmstjärna, det tyckte jag passade bra!

Tilltalas av melodrama

Vennas musik är en skön blandning av chanson, gammaldags rock och jazz. Mycket bygger på det musikaliska arv Venna fick med sig hemifrån.

- Mina föräldrar lyssnade mycket på gammal rock, Edith Piaf och Jacques Brel. Jag tycker tidsperioden passar ihop med mina texter. Nufötiden är musik producerad på ett annat sätt än förr, och det medför en annan synvinkel på kärlek. De svunna tidernas melodramatiska romantik tilltalar mig mera.

Läs också