Hoppa till huvudinnehåll

VR redo för vintern

Tågen ska hålla tidtabellerna bättre än tidigare vintrar uppger man på VR. Vinterservicen på tågen är gjord och en del av tågen har fått nya komponenter som ska klara av vinterförhållanden bättre än tidigare.

- Alla system gås igenom. Uppvärmningsmekanismerna under tågen kontrolleras och repareras vid behov och Pendolino-tågen har fått nya avisningssystem, säger materielansvarige Kai Nevalainen på VR.

På lokaltågen har också en del av dörrarna förnyas för att de bättre ska tåla svåra förhållanden.

Vinterförberedelserna är viktiga för att förbättra punktligheten. Målet för hela året är att 90 procent av fjärrtågen och 97 procent av lokaltågen ska hålla tidtabellen. Men kalla och snörika vintrar orsakar problem för tågtrafiken. Speciellt februarimånad är utmanande. I februari 2011 var endast 55 procent av fjärrtågen och 79 procent av lokaltågen i tid.

- I februari 2012 höll redan 74 procent av fjärrtågen och 86 procent av närtågen tidtabellen. Den nivån vi är på nu börjar vara ganska bra också i internationell jämförelse, säger VR:s direktör för fjärrtrafiken Ari Vanhanen.

Under de värsta vinterdagarna kommer VR att köra färre turer för att undvika trafikstockningar. Dessutom finns bemannade reservtåg både i Helsingfors och i Tammerfors från och med 9 december.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes