Hoppa till huvudinnehåll

Mobiltelefonerna blir nischade

Arkivbild. Bild: Yle åldring

Marknaden för mobiltelefoner blir allt mera splittrad och det innebär möjligheter för mera nischade tillverkare. I Finland är det flera företag som riktar in sig på smala segment.

I Finland utvecklas nu till exempel telefoner för seniorer och äventyrare. Delvis handlar det här om nedskärningarna vid Nokia. En del personal har självmant slutat för att grunda företag, men Nokia har också erbjudit paket för personer som vill grunda eget. Via Nokia Bridge-programmet har bolaget erbjudit 25 000 euro startkapital och i dagens läge har programmet skapat över 200 nya företag. Bland dem finns Livliv som utvecklar mjukvara som senioranpassar Android-telefoner.

- Alla bolagets grundare är utlänningar och det är viktigt för oss att berätta vad som händer i våra liv åt våra föräldrar. Att ringa blir ändå dyrt och då kan det vara bättre att ge en smarttelefon till dem så går det att skicka bilder och video. De behärskar ändå inte tekniken, säger vd Lars Hellström.

Med hjälp av enklare menyer och större knappar hoppas Livliv att göra telefonerna mera lättillgängliga. Telefonerna kan också fjärrstyras, om det uppstår problem.

Hållbara telefoner annan nisch

Vid Adaia Devices har man i stället riktat in sig på äventyrare och utemänniskor. De har inte fått finansiering av Nokia, men däremot nog av statliga Tekes - utvecklingscentralen för teknologi och innovationer.

- Vårt team har haft sönder så pass många telefoner att vi inser att det finns en efterfrågan. Dagens smarttelefoner är anpassade för kontor, säger vd Heikki Sarajärvi.

Både tillverkningen och formgivningen sköts av underleverantörer och nästa år väntar sig Adaia kunna visa upp mobiltelefonen.

På mobilmarknaden går alltså utvecklingen mot en modularisering. Tidigare gjorde mobiltillverkarna det mesta själv, men nu kan man bygga vidare på färdiga plattformer eller använda sig av underleverantörer. Att få igång ett sådant här samarbete behöver heller inte vara svårt.

- Ett telefonsamtal kan räcka, säger Sarajärvi.

Läs också